Debata w Teatrze Studio

Czy smutek to tylko pomruk neuronów? Czy życie można sprowadzić do koktajlu neuroprzekaźników i buzującej mieszanki hormonów? Kim ponad to jesteśmy?

Na te i inne pytania, dzięki współpracy z Teatrem Studio, mieliśmy przyjemność odpowiadać 20 grudnia 2015r. po spektaklu „Efekt”. Spektakl „Efekt” opowiadał o dwójce młodych ludzi zgłaszających się jako ochotnicy do badań klinicznych nad nową generacją leków antydepresyjnych. W roli ekspertów udział wzięli członkowie naszej Fundacji: Aleksandra Kołodziej oraz Leon Ciechanowski, jak również zaprzyjaźniony Mikołaj Magnuski (neurokognitywista z Uniwersytetu SWPS).

Uczestnikom dziękujemy za inspirujące pytania i dyskusje a teatrowi Studio za zaproszenie!

Piknik Naukowy

W tym roku po raz pierwszy mieliśmy okazję zaprezentować się i wziąć udział w Pikniku Naukowym. Tegoroczna, dwudziesta już edycja wydarzenia, której organizatorami są Centrum Nauki Kopernik i Polskie Radio, odbywała się pod hasłem “Zdrowie” i zgromadziła tłumy ciekawych świata gości.

Cieszymy się, że mogliśmy przedstawić swoją działalność podczas tak znakomitej imprezy. Każdy, kto odwiedził nasze stanowisko miał możliwość zagrania w mózgowe kalambury czy posłuchania krótkich, pełnych ciekawostek historii o mózgu. Wspólnie stworzyliśmy planszę, która pokazuje różnorodność myślenia o tym najbardziej złożonym obiekcie we wszechświecie. Dzieci i dorośli wspólnie głowili się nad złożeniem modeli mózgu w całość, tak, by nie zgubić móżdżku i nie zapomnieć o pniu! Odpowiedzieliśmy na całe mnóstwo ciekawych pytań i mamy nadzieję, że rozwialiśmy kilka wątpliwości i mitów.

Wspieramy takie inicjatywy i mamy nadzieję, na wspólną przygodę podczas kolejnych edycji!

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tych wyjątkowych wydarzeń!